Sporten is goed voor iedereen, dus ook voor kinderen en jongvolwassenen met diabetes. Het levert zelfs een dubbelvoordeel op, want door te sporten heb je minder insuline nodig en werkt de insuline beter.
Voor kinderen van 4 tot 18 jaar geldt de volgende beweegrichtlijn:
- Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
- Doe minstens elke dag een uur aan matig intensieve inspanning. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
- Doe minstens driemaal per week spier- en botversterkende activiteiten.
- En: voorkom veel stilzitten.
De beweegrichtlijnen voor volwassenen
- Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
- Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
- Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten
- En: voorkom veel stilzitten.
Wel heb je iets meer kans op een hypo tijdens of na het sporten. Controleer daarom altijd je glucose voordat je begint, tijdens en na afloop. Houd er rekening mee dat het effect van sporten nog uren of zelfs dagen na het sporten gevolgen kan hebben voor je bloedglucose.
Voorkom een hypo tijdens het sporten
Je kunt op de volgende manieren een hypo voorkómen:
- Gebruik minder insuline vóór het sporten. Als je een insulinepomp hebt kun je ook de tijdelijke basaalstand of de tijdelijke streefwaarde gebruiken.
- Soms is het nodig om wat extra koolhydraten te eten vóór, tijdens of na het sporten.
- Meet je glucose in ieder geval vlak voor, tijdens en na het sporten.
Overleg met Diaboss wat voor jou van toepassing is; het effect van sporten op je glucose is namelijk bij iedereen anders.
Hyperglykemie vóór het sporten
Als je bloedglucose te hoog is, is er te weinig insuline in je lichaam en kan je lichaam ketonen aanmaken. Door het gebrek aan insuline, kan er namelijk geen glucose in je spiercellen komen. Je lichaam gaat dan energie uit vetcellen halen waardoor er ketonen ontstaan en je lichaam kan verzuren.
Zorg er dus voor dat je bloedglucose niet te hoog is vóór het sporten. Overleg met Diaboss wat een goede glucosewaarde is.
Meer weten?
- De Bas van de Goor Foundation heeft veel kennis en ervaring op het gebied van (top)sporten met diabetes. Op deze website vind je video's met uitgebreide uitleg.
- Op deze website staat informatie voor jongeren met diabetes die meer willen weten over sporten.
- In deze folder van Diabetesvereniging Nederland staan 10 tips voor sportbegeleiders. Deze folder is ook bij Diaboss te verkrijgen.