Diabetes en zwangerschap

Wanneer je de wens hebt om zwanger te worden, is het zeer belangrijk dat het goed gaat met je diabetes voordat je zwanger wordt. Het HbA1c moet onder de 53 mmol/mol zijn. Een goede diabetesregulatie verkleint de kans op complicaties bij jou en je baby. Bespreek dus je zwangerschapswens van tevoren goed met Diaboss. Daarnaast is het belangrijk om, voordat je zwanger wordt, vitamine D en foliumzuur te slikken. Dit geldt overigens voor elke vrouw die zwanger wil worden.

Tijdens de zwangerschap is de insulinebehoefte in de eerste drie maanden meestal lager en daarna hoger. Meestal wordt een continue glucosesensor gebruikt om de bloedglucosewaarden tijdens de zwangerschap goed te monitoren.

Als je diabetes type 2 hebt, kun je tijdens de zwangerschap sommige medicatie niet meer gebruiken. Neem dus ook in dit geval van tevoren contact op met Diaboss om je behandeling aan te passen.

Door je diabetes heb je als zwangere een medische indicatie. Tijdens je zwangerschap sta je daarom altijd onder begeleiding van de gynaecoloog.

Meer weten?

Kijk op deze website voor meer informatie over zwangerschap en seksualiteit.

De informatie op deze pagina is afkomstig van Diaboss. Laatst gewijzigd: 4 september 2023.